donderdag, januari 19, 2006

Afbreken

 Randstadrail Prinses Beatrixlaan Den HaagToen ik vanmorgen richting mijn werk fietste, en ik zag de bouwwerkzaamheden aan de Prinses Beatrixlaan, besloot ik dat ik daar over moest schrijven. Dit is typisch zo'n project waar nu iedereen bewonderend oooh en aaah over roept, en over vijftien jaar hebben ze spijt als haren op hun hoofd dat ze dit gedrocht hebben kunnen neerzetten. De hoogbouw, ook al niet iets waar de wijk onverdeeld gelukkig mee is, is in vele gevallen duidelijk ontworpen om gezien te worden. En nu komt vlak voor de gevel, op pak-em-beet tien meter hoogte, de trein voorbij door een ongelooflijk pretentieuze opengewerkte holle wokkel, die zo koket de Netkous genoemd wordt, zoals alles wat in Den Haag gebouwd wordt in de volksmond een ludieke bijnaam krijgt, en als het volk het zelf niet verzint, dan toch.
spoorviaduct DelftEen treinviaduct, waar kennen we dat ook al weer van? Hadden ze niet even te rade kunnen gaan bij de bestuurders in Delft, die decennialang met een spoorviaduct in hun maag gezeten hebben waar ze nu eindelijk bijna vanaf zijn, als alles doorgaat? Ze hebben hun vingers natuurlijk niet willen branden aan een ondergrondse verbinding, ze zijn niet gek in Den Haag, tot zover kan ik alles nog volgen.

Dit zat ik allemaal te overdenken, voordat ik mijn fiets de kelder inreed en de werkdag zou beginnen. Heerlijk, om je kwaad te maken over beslissingen van een gemeentebestuur dat niet het mijne is, of van een provincie die wel de mijne is, maar die me ook niet echt vermag te boeien. Was dit staaltje van ongenuanceerde ruimtelijke ordening maar het enige gebleven waar ik me kwaad over had gemaakt vandaag, dan had ik een prima dag gehad.

In mijn pauze lees ik weleens de krant. En omdat ik niet altijd een papieren exemplaar bij de hand heb, sla ik al gauw een virtueel dagblad open. Zo belandde ik vandaag op de site van het AD, om precies te zijn het artikel Ongezonde landgenoot komt alleen te staan over het gegeven dat veel gezonde mensen niet langer bereid zouden zijn om ziektekostenpremie te betalen voor anderen, die er ongezonde gewoontes op na houden. Ik werd van de strekking van het artikel al niet vrolijk, van sommige reacties erop kreeg ik het helemaal koud. Een deel van de respondenten vond het volkomen terecht als ze niet zouden hoeven meebetalen aan ziektekosten van rokers of dikke mensen, de paria's van deze tijd.

"Dikke mensen moeten gewoon veel meer ziekenfonds gaan betalen,waarom moet iedereen daar voor opdraaien...."

Ik weet niet meer wat ik hierover moet schrijven zonder een soort belerende preek te moeten houden over compassie, naastenliefde en solidariteit. En dankbaarheid voor een gezond lichaam niet te vergeten. En schaamte, diepe diepe schaamte.

En nu maar hopen dat ik me morgen weer gewoon kwaad kan maken over lelijke bouwwerken, die kun je over vijftien jaar uiteindelijk weer gewoon afbreken. Dat is immers met de solidariteit ook gebeurd, alleen had ik liever gehad dat die overeind was gebleven.

woensdag, januari 18, 2006

Eric Heiden


In de media is de afgelopen weken veel belangstelling geweest voor Eric Heiden. Wat heet veel: zijn naam is de afgelopen twee weken enkele malen gevallen in diverse televisieprogramma's, en dat is meer dan in de twintig jaar daarvoor, althans, buiten sportprogramma's om dan. Of zijn naam bij sportprogramma's vaker wordt genoemd weet ik eigenlijk niet, ik kijk nooit naar sport. Niet meer sinds Eric Heiden is gestopt met schaatsen.

Ik was 12 jaar in 1980, en ook toen keek ik nooit naar sport. Tot het moment dat die jonge god uit Amerika zijn eerste(twee? drie?) gouden medailles toonde, misschien wel gewoon in het journaal. Ik was meteen verliefd, zoals meisjes van 12 dat kunnen worden op iemand die ze op de televisie zien. Ik heb hem zijn vierde en vijfde medaille zien halen, in zwartwit, want mijn ouders deden toen nog niet aan kleur. Ik vond hem prachtig. Donker haar, een beetje lang, dat kon toen nog (later niet meer, nog later weer wel). Donkere ogen, die ik bruin inschatte. Ik begon meteen alles over hem te verzamelen. Ik bofte, mijn ouders lazen twee kranten (Trouw en de Haagsche Courant), dus mijn verzameling foto's besloeg uiteindelijk zeker zo'n vijf exemplaren. Zwartwit natuurlijk ook, want de kranten deden toen nog niet aan kleur. Ik bewaarde deze kleinoden in een mapje, waar ook een adressenboekje en een potloodje in zaten, en een klein opschrijfboekje, misschien wel met het achterliggende doel dat ik, mocht ik hem onverhoopt een keer op straat tegenkomen, bij het scoren van een handtekening niet om pen en papier verlegen zou zitten. Want dat was mijn grootste wens: Eric Heiden in het echt zien!

Na de Spelen kwam het WK allround in Heerenveen. Nu zou ik hem in het echt kunnen ontmoeten! Zo dichtbij zou hij vast nooit meer komen! Ik zeurde mijn ouders gek om er heen te kunnen, had zelfs al bedacht, bij gebrek aan geld voor de trein, dat ik er ook wel naartoe zou kunnen liften vanuit Delft. Vreemd genoeg vonden mijn ouders dat niet goed, en noodgedwongen volgde ik het kampioenschap weer voor de televisie. Om mijn gefrustreerde gevoelens te kanaliseren bouwde ik een provisorisch weefgetouw, en deed een serieuze poging om een sjaal te weven met zijn naam er op. Deze is overigens nooit af gekomen.

Op 6 januari is er een documentaire over Eric Heiden uitgezonden bij de publieke omroep. Ik zag, voor het eerst in kleur (want wij doen wel aan kleur), de jonge Heiden thuis in Madison. Ik zag hoe hij trainde, op een gladde vloer, hoe hij klimoefeningen deed. Soms zie ik idolen van vroeger, waarbij ik door schaamte word overvallen. Dat ik die ooit heb bewonderd! Zo niet bij Eric Heiden, hem vond ik weer leuk. Vervolgens kwam Eric Heiden aan het woord. Doctor Heiden dan, want hij is orthopedisch chirurg in Sacramento, Californië.

De Eric-Heiden-van-vandaag is niet meer die jongen om verliefd op te worden, maar wel een zeer aimabele man. Hij kwam warme en intelligent over. Oud geworden ook, een meneer. Wel nog steeds een strak lichaam. Er was niets te bespeuren van kapsones, noch van valse bescheidenheid. Hij wist heel goed wat een geweldige prestatie hij had neergezet in Lake Placid, maar leek zich maar al te goed te realiseren dat hij voor de jonge sporters van nu vooral Doctor Heiden is, en dat veel van hen geen idee hebben wie hij is.

Overigens is mijn droomwens uit 1980 wel uitgekomen. Enkele jaren later, in 1982 denk ik, reed hij mee in de Ronde van Pijnacker. En daar kon ik wel op de fiets naartoe. Ik stond vooraan en heb met mijn primitieve cameraatje wat wazige foto's genomen van een snel, maar niet snel genoeg, (hij eindigde roemloos ergens in de middenmoot,) fietsende Eric Heiden. Maar die handtekening, dat is nooit gelukt...

maandag, januari 16, 2006

Van het jaar 2005

woord, website, song, persoon, speelgoed, secretaresse, kunstenaar, groninger, politicus, nederlander, nog een keer nederlander, site, moslim, amsterdammer, heiden, vrijwilliger, brabander, cd, ontdekker, retailer, docent, student, zakenvrouw, concierge, lingeriedraagster, zakenbank, preek, campings, manager kinderopvang, leerbedrijf, loser, buitendienst, mannen, nog een keer woord, nog een keer woord (Wort), talent, zakenmannen, nog een keer persoon, flop, actie, chirosite, productlijn, mx5er, speler, planner, reclameman, sporters, tijdschrift, startpaginadochter, dagbladbezorgers, supervisor, marketeer, entrepreneur, album, blog, natuurkundedocent, mislukking, rotterdams sportman, auto, contactcenter supervisor, topman, banketbakkerij, nog een keer auto, wallpaper, actie, onderneming, overheidsmanager, roeier, nieuwkomer, thriller, mediabedrijf, kinderfiets, sneeuwpop, allround motorsportman, digitale pocketcamera, trekauto, nog een keer foto, judoka, baby, regelnicht (m/v), nog een keer vrijwilliger, vraag, grootste nieuwe naam, conducteur, sun-reseller, vis, zeiler, limburgs sporttalent, incontinentieverpleegkundige, idioot, jeugdwerksite, starter, paard, beursgoeroe, zomerbol, nog een keer vrijwilliger, hoogevener, museum, boeken, honda autotechnicus, trucktechnicus, wagenparkbeheerder, computerwinkel, verzorgende, vlissingse sportvrouw, terrasplant, teler, koor, nog een keer tijdschrift, streektaalproduct, buurmeisje, managementboek, boerderij, directiechauffeur, liberaal, historisch hotel, schildersbedrijf, amsterdammer, opa en oma, europeaan, treurigste dag, artiest, koe, caravan, telefoon, zweed, kat

Aanvullingen zijn welkom.

update 19 januari 2006: spin